Jött néhány bejegyzés a tegnapi írásomra, úgyhogy kifejteném bővebben a véleményem. Sok szempontból szimpatikus az az idealizmus, amellyel az LMP hozzááll a választásokhoz. Ugyanakkor létezik egy szakma, amelyet úgy hívnak, hogy politikai marketing. A szakmának pedig van egy szabályrendszere, amelyet a világon mindenhol használnak. Ettől eltérni igencsak kockázatos és kétes kimenetelű. Nem is nagyon lehet olyan ellenpéldát mondani, amikor egy politikai erő ezt felrúgva sikert tudott elérni. Az elmúlt évek egyetlen újdonsága a svéd kalózpárt sikere, amely igazi one issue pártként bekerült az EP-be. Ez a példa azonban sajátos. Egyrészt kellett hozzá a kampányt megelőző óriási érdeklődés a téma iránt, másrészt egy alacsony részvétellel lezajlott gyakorlatilag tét nélküli választásról volt szó.

Az LMP tehát világszenzációra készül, úgy akar kb 250 ezer szavazatot szerezni, hogy magasról tesz a politikai marketing szabályrendszerére.

Mik a legfőbb hibák?

- Ügy-deficit - Kevés a párthoz köthető kezdeményezés. Hiányoznak az átütő kezdeményezések, pedig nincs sok vesztenivalójuk. Jóval bátrabbnak kellene lenni, taktikázni ráér később.

- Napirend totális figyelmen kívül hagyása - Olyan mintha az LMP nem venné észre, hogy melyek azok a témák, amelyek a kampányban a középpontba kerülnek. Míg a többiek beszélnek az LMP ebben is hallgat.

- Gyorsreagálás hiánya - Ugyanebből következően, ha van LMP reakció az sem azonnali, így nem tudnak rácsatlakozni a témákra.

- Ingatag politikai stratégia - Nem igazán érzékelhető, hogy kiforrott politikai straégiával rendelkezik a párt. Az MDF pl. felismerték a vetélytársat, ugyanakkor a többiekkel alig foglalkoznak. Pedig a célcsoportjuk biztosan igényelne néhány állásfoglalást.

- Zöld vagy nem - Látszik, hogy nehezen tudták eldönteni a párt vezetői, hogy mennyire legyen markáns a zöld vonal. Nem lett markáns, de így az üzenetek is elsikkadnak.

- Arc nélküliség, átütő személyiség hiánya - erről már írtam

- Féllábú marketing tevékenység (erős, bár szerintem korlátozottan hatékony jelenlét a neten, utcai kitelepülések vs. szinte nulla jelenlét a klasszikus médiában) Persze itt jöhetnek az érvek, hogy az LMP tisztességes és betartja a 386 milliós keretet, és ebből ennyire futja. Ez nagyon szép, a jelenlegi rendszer pedig tényleg gusztustalan, de mivel a többiek többet költenek, nagyon nagy versenyhátrány.

Összefoglalva: nehéz eldönteni az LMP-ről, hogy arrogánsak (majd mi megmutatjuk, hogy le lehet tojni a politikai marketinget) vagy ügyetlenek és tapasztalatlanok. Mindenesetre én nagyon sajnálom, hogy nem fog összejönni a bejutás, hiszen szükség lenne egy zöld gondolat iránt elkötelezett erőre a Parlamentben,de a jelenlegi helyzetben én maximum 2-3 százalékot jósolok a pártnak.

Címkék: lmp

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr921722547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.02. 14:53:03

Van igazság abban, amit a cikk mond, de sokat elárul az LMP-ről az, hogy mennyire járatlanok a politikai marketingben. Valóban most tanulják azt ugyanis. Az, hogy a pártnak nincs pénze rendkívüli módon megnehezíti a hatékony kampányt, az, hogy a média nem kíváncsi rájuk szintén. Az, hogy még nincs kész a program újabb hiba, emiatt nem képes a párt minden felmerülő kérdésre gyorsan reagálni. Ennek ellenére van potenciál a pártban és egyáltalán nem biztos, hogy nem lesz képes a parlamentbe jutni.

Simplicio 2010.02.02. 17:06:20

Az LMP-t tényleg csak online térben erős.

Hír volt novemberben, hogy Józsefvárosban 8 százalékot kaptak (24%-osan alacsony részvétel mellett). Igen ám, de közben nemhogy az akkor rendezett csornai időközi választáson, de még a XVI.kerületi önkormányzati képviselői időközin sem tudtak indulni.

A párt csak Budapesten "jelentős". Az EP-kopogtatók felét is itt tudták összeszedni, másrészt a legújabb kiáltványuk aláíróinak fele is budapesti:

lehetmas.hu/romakialtvany/tamogatok

A kongresszusukig még nem sikerült minden körzetben jelöltet állítani sem (és megnézném hány lesz közülük egyetemista:-)

Image Factory! Mit jelent, hogy az LMP az online térben erős, de "korlátozottan hatékony"? A neten is korlátozottan vagy összességében?

Image Factory 2010.02.02. 17:14:11

Kedves Simplicio! A közösségi médiában nagyon erős az LMP, de az internetes hírportálokon a pártról szóló írások számában már nem ilyen egyértelmű helyzet.

altervoter 2010.02.02. 19:14:18

Azért erős a közösségi médiában, mert nagyon sok ember támogatja, és valódi közösségek alkotják. Viszont nincs pénze, és nincsenek tőkések mögötte, plusz ismert arc sincs (ami inkább előny a szememben).

Simplicio 2010.02.02. 21:41:42

@Image Factory: Kösz így érthetőbb nekem.

@altervoter: "nincsenek tőkések mögötte"
ez a pozitívum Thürmer Gyuláról is elmondható :-)
süti beállítások módosítása