Magyarország 2010. A 176 egyéni körzetben az MSZP várhatóan 13, a Fidesz 9, míg a Jobbik 14 női jelöltet indít, azaz az MSZP-nél a jelöltek 7, a Fidesznél 5, míg a Jobbiknál 8 százaléka nő.

Úgy tűnik politikai kultúránk a nők reprezentációjának tekintetében is messze elmarad Nyugat-Európától. A kormányzásra készülő Fidesz mindössze 9 olyan hölgyet talált, akit érdemesnek tart arra, hogy arcával, egyéni képességeivel bizonyítson. A párt országos politikáját elnézve talán ez nem is meglepetés, hiszen a Fidesz a legmacsóbb párt. A Fidesznek az országos politikában egyetlen női arca sincsen amióta Pelczné Gál Ildikó eltűnt a süllyesztőben. A szocialistáknál a pártelnök és a szóvivő nő, és a 4 EP képviselőjükből is három nő. Másrészről a jelenlegi kormánynak egyetlen női tagja sincs. A Jobbiknak ott van Morvai Krisztina, az MDF-nek pedig Dávid Ibolya, míg az LMP listavezetője az EP listán Szabó Tímea volt. Kérdés mi lesz az utóbbi két párt listájával. Az LMP-nek fontos pozitív üzenete lehetne, ha a többi indulónál jóval több lenne a nő képviselőjelöltjei között.

Úgy tűnik ez a súlyos alulreprezentáltság nem zavarja sem az átlag választót, sem a civil szervezeteket. A női kvótát is sokan támadták, és az igazi társadalmi vita is elmaradt ebben az ügyben. De mit várunk egy olyan országtól, ahol egy 2008-as reprezentatív közvéleménykutatás szerint a munkavállaló férfiak 40  százalékát zavarná, ha női főnöke lenne.

Címkék: nők

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr711682403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása