A politikai marketing legendáriuma szerint a 92-es Clinton-kampányban emlékeztetőül kifüggesztették a kampányfőnöki iroda falára: It’s the economy, stupid! – A gazdaság, te ostoba! Ha bármikor elbizonytalanodott egy demokrata párti szövegíró, csak felpillantott, és már jöttek is a republikánusok gazdaságpolitikai teljesítményét felemlegető szövegpanelek.

A Jókai utcában valószínűleg a nyugdíjasokra emlékezteti az ajtófélfa felett hasonló felirat a szocialista kampány irányítóit ezekben a napokban.

A fideszes nyugdíjkatasztrófa víziójának felfestése az MSZP-től régen látott hatásfokkal zajlik hetek óta. Az igyekezet érthető, a párt legfontosabb szavazói csoportjának mozgósítása létfontosságú lehet. A svéd modell démonizálása persze most nem lenne lehetséges az elmúlt 8 év kitartó pozicionáló munkája nélkül – a magyar politika egyik legtöbbet hangoztatott állítása volt, hogy Orbán Viktor (egyszer régen) elvette a sokezer forintot a nyugdíjasoktól. Segít az MSZP-nek az is, hogy a Bokros-vezette MDF nyíltan vállalja a svéd modellt, a téma, a hívószó így sokáig napirenden tudott és tud maradni. Az MSZP egyenesen „Orbán-Bokros csomagnak” nevezi a közelgő „nyugdíjkatasztrófát”.

A Fidesz háromirányú ellentámadásba kezdett, de könnyen ez is kevésnek bizonyulhat. A svéd modellről azt próbálják bemutatni, hogy nem is olyan rossz az. Jobboldali sajtótermékek ismertetik előnyeit. Másrészt, tagadják, hogy bevezetésére készülnének. Ez a két irány természetesen gyengíti egymást. A harmadik iránya, hogy maguk is megfenyegetik az időseket, természetesen a folytatódó szocialista kormányzás jelentette veszélyekkel, amelyektől éppen ők védenék meg az idősebb korosztályt.

Ez utóbbi önmagában hasznos és logikus volna, az egész játszma végösszege várhatóan mégis negatív lesz a Fidesz számára. A folyamatos adok-kapok a vita végkimenetelétől függetlenül aktivizálja a nyugdíjas választókat, akik teljes egzisztenciális kiszolgáltatottságuk miatt a legmegbízhatóbb issue-voter, (magyarul kb. érdek-szavazó) csoportot alkotják Magyarországon.

Lehet, hogy célszerűbb lenne (lett volna) a svéd modell előnyeit felépíteni, egy új, igazságosabb és kisebb terhet jelentő nyugdíjrendszer képével ugyanis a jelenleg aktívabb korosztályt is meg lehetne szólítani, egy füst alatt az MDF koncepcióját is betakarva a kommunikációs térben. A most tapasztalható ellentámadás mindenesetre átgondolatlannak tűnik.

Címkék: mszp fidesz nyugdíjasok

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr431722085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása