Nem hozott óriási meglepetést a választások első fordulója. A Fidesz valamivel kevesebb listás szavazatot kapott, mint amire számítottunk, de az egyéni körzetekben tartolt, így karnyújtásnyira került a kétharmadtól. Az 57 állva maradt körzetből a második fordulóban elhoz 56-ot vagy 57-et. A Jobbiknak nincs reális esélye egyéni győzelemre. Az MSZP igazán csak Tóth Józsefben bízhat, hiszen Szanyi Tibor minimális előnyt szerzett, amelyet ellenfele az átszavazó Jobbik szimpatizánsoknak köszönhetően valószínűleg le fog dolgozni a második fordulóban.
 
A Fidesznek elvileg csak attól kell félnie, hogy szavazói elkényelmesednek és otthon maradnak 25-én, de ismerve a párt mozgósító képességeit erre kevés esélyt látunk. A Jobbikot lefasisztázó Mesterházy Attila MSZP-je és a radikális párt között semmifajta együttműködés nem képzelhető el, míg az LMP sem fogja kockáztatni frissen megszerzett hitelét, hogy esetleges visszalépéssel keresztbe tegyen a Fidesz kétharmadának.
 
Az LMP szárnyalása kicsit váratlan. A közel 7,5 százalékos eredmény egy igazán jól megszervezett kampány gyümölcse. A pártnak most a beléje vetett hatalmas hitet kell meghálálni a politikájukat árgus szemekkel figyelő friss szavazóknak.
 
Az MSZP kampánya szinte semmit sem hozott a pártnak. A listán kapott 19,3 százalék mindenképpen kudarcként értékelhető. Hasonlóan kudarc a Jobbik 16,7 százalékos eredménye. A párt egyértelműen az ezüstre hajtott, de bebizonyosodott a radikális üzenetekre nagy tömegek csak a gazdaságilag leszakadó észak-keleten vevők a választók. A gazdaságilag fejlett Budapesten az LMP is megelőzte a Jobbikot, amely így is meghatározó erő lett, de az igazi áttörés elmaradt.
 
Az MDF sem okozott meglepetést. A párt utóbbi hónapokban érzékelhető vergődése most a rendkívül gyenge 2,65 százalékos eredményben realizálódott. A most kapott 135 ezer listás szavazat 18 ezerrel kevesebb, mint amit a tavalyi EP választáson kaptak. Ez a tény hűen tükrözi azoknak a ballépéseknek a sorát, amelyet a kiváló pozícióban lévő párt június óta elkövetett.
 
A ránk váró két hétben a versenyben maradt pártok minden bizonnyal a talpon maradt körzetekre összpontosítanak, de emellett az országos üzeneteket is megfogalmaznak majd. A Fidesz hangsúlyozni fogja: a választásnak nincs vége, még egy kis lépés kell ahhoz, hogy elérjék céljukat. Az MSZP a kétharmaddal való ijesztgetésre, a Kubatov logika elharapózásának rémképére építi majd kommunikációját. A Jobbik valószínűleg besegít ebbe, hiszen ebben most érdekközösség van a két párt között. Az LMP megpihenhet. Állva maradt jelöltjeik az esélytelenek nyugalmával készülhetnek, míg a pártnak a legfontosabb feladata az általuk képviselt ügyek szakpolitikai és kommunikációs előkészítése. Az LMP-t sürgeti az idő: ha nem mutat fel értékelhető akciókat az őszi önkormányzati választásig, akár kellemetlen meglepetés is érheti. Ha viszont marad a lendület és a kezdeményezőkészség ősszel még eredményesebben szerepelhet.

 

Share/Bookmark

Ez itten kérem Magyarország. Az OVB bénázása miatt tragikomikussá vált a 2010-es választás. Ki érti azt, hogy miért kellett megváltoztatni az igazolással szavazókra vonatkozó szavazási eljárást? Miért nem léptek korábban, vagy akár napközben valamit, hiszen nemcsak a kapuzárás előtti pánik perceiben derült ki, hogy nagy bajok lesznek ezekben a körzetekben (pl. + urnák és fülkék)? Miért van az, hogy az OVB hibájából a közvélemény jóval később fog értesülni a választás eredményeiről, mint a pártok, hiszen ők megkapják az eredményeket a szavazóköri delegáltaktól sms-ben? Valószínűleg elindul az információ biznisz, akinek van „belső embere” az már előbb fogja tudni az eredményt, mint a többség. Tönkreteszik az izgalmakat, tönkreteszik a Fidesz győzelmét. Orbán Viktor győzelmi beszédét a legtöbben átalusszák majd, így elmarad a tervezett össznépi boldogság. A médiamunkások azon izzadnak, hogy egy nézhető választási műsort kalapáljanak össze a hírek hiánya ellenére, egyesek ennek érdekében akár kampánycsendet is sértenek, mindegy. Holnap elindul a választási csalás mizéria, az összeesküvés-elméletek felvázolása. Szórakoztató napok elé nézünk, a világ is jót röhög majd rajtunk.

Share/Bookmark

Beigazolódni látszik a sejtés: a Jobbik szavazóinak – az elmúlt hónapok látványos előretörése ellenére – jelentős része titkolta pártpreferenciáját és/vagy részvételi szándékát. A vártnál magasabb részvételi arány ellenére is az utolsó hetek kutatásainál jobb eredményt ígérnek a legfrissebb mérések. Ha az eredmények az ezek szerint alakulnak, akkor az azt mutatja, a radikális párt támogatását még pár hete is kínos, titkolni való dolognak tartották sokan.

Címkék: jobbik

Share/Bookmark

Szokatlanul egyetértenek a közvélemény-kutatók. A Fidesz az utolsó nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásokhoz képest rosszabbul szerepel a mai előrejelzés szerint, hiszen 54 és 57 százalék köré becslik az eredményét. Az MSZP valamivel jobban szerepel, hiszen 19-20 százalékot várnak ma tőlük. A Jobbik az elmúlt hetekben mért eredményeihez képest jobban szerepel a mai becslések alapján, hiszen 15-19 százalék közé várják. Az LMP és az MDF ma mért támogazottsága megegyezik az elmúlt hetekben mért eredményekkel, azaz az LMP éppen bekerül, az MDF nem.

Share/Bookmark

A várható 65 százalék körüli részvétel mindössze 2 százalékkal marad a 2006-os részvételi aránytól. Ez valamivel magasabb annál, amit a közvélemény-kutatások előre jeleztek. Ez a relatíve magas részvétel elsősorban a Fidesznek és az MSZP-nek kedvez. Rosszul járhat vele viszont a bejutási küszöbön egyensúlyozó LMP, illetve még reménytelenebb helyzetbe kerülhet az amúgy sem esélyes MDF. A Jobbik szereplését pozitívan és negatívan is befolyásolhatja a magasabb részvétel. Amennyiben a közvélemény-kutatók elől nem rejtőzködtek a Jobbik szimpatizánsai, úgy a Jobbiknak nem jó a magas részvétel, hiszen az ő szavazóik a legaktívabbak az összes párt támogatói közül. Ebben az esetben a Jobbik-szavazók aránya kisebb lesz (lett). Amennyiben voltak jelentős mennyiségű, a kutatók elől rejtőzködő támogatói a pártnak úgy a várnál magasabb részvétel akár azt is jelentheti, hogy a Jobbik jobban szerepel a vártnál – vagy legalábbis hozza a mért szintet.

Share/Bookmark

A 2010-es választási kampány egyik legizgalmasabb kérdése az volt, hogy vajon a két esélyes kis párt közül melyiknek sikerül átlépnie az 5 százalékos küszöböt. Az elemzők a kampány kezdetén az MDF-nek erre jóval nagyobb esélyt adtak, de azóta nagyot fordult a világ. Szinte nincs olyan elemző, aki szerint az MDF bejut a Parlamentbe, míg az LMP esélyei kifejezetten kedvezőek.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 12 legfontosabb okot amiért az LMP lényegesen több szavazatot kap április 11-én, mint az MDF:

Az LMP-nek sikerült megszólítani a politikából kiábrándultakat az MDF-nek nem.

Az MDF sokáig úgy pozícionálta magát a nyilvánosságban, mint az a harmadik erő, amely egyformán kritizálja a két rossz nagy pártot. Ők voltak azok, akik arról beszéltek, hogy milyen változásokra lenne szükség a közéletben, hogy normalizálódjon a helyzet az országban. Ezt elsütötték 2004-ben, 2006-ban, sőt tavaly is. Az üzenet szépen lassan unalmassá vált. Főleg, hogy megjelent az LMP, amely már nevében is erre az üzenetre épít. Az LMP frissebben, új arcokkal, a fiatalokra építve lényegesen hitelesebben volt képes képviselnie ezt az üzenetet, mint olyan politikusok, akik 20 éve a közéletben tevékenykednek, és kormányzó erőként 8 évig hatalmon is voltak.

Az LMP-nek nem voltak belső botrányai, az MDF-nek sok volt

Az LMP-t is sok belső vita feszítette hosszú időn keresztül, ám a kampány kezdetétől a párt összezárt, a konfliktusok házon belül maradtak. Az MDF háza táján azonban botrány botrányt követett, szinte minden hétre jutott egy konfliktus vagy kilépés. Az emberek pedig nem szeretik a veszekedő pártokat.

Az LMP-nek nem támadták a szövetségi politikáját, az MDF-nek igen.

Az LMP-től nem kérdezték meg sokszor, hogy ha bejut a Parlamentbe kivel képzel el együttműködést, így presszió nélkül, szabadon tetszeleghettek a független, új erő szerepkörében. Ezzel szemben az MDF azzal, hogy belement az SZDSZ maradványaival való közösködésbe a média és a közvélemény céltáblájává vált. A nyilvánosságban nem volt tudatosan felépítve az összeborulás. Nem a közös értékeket emelték ki, nem azt hangsúlyozták, hogy az összefogás a választokért van. Ehelyett arról szóltak a hírek, hogy ki hányadik helyet akarja a listán, az egész egyfajta politikai túlélőshowjá-vá vált a lejárt szavatosságú politikusoknak, Retkes Attilától Bánk Attiláig.

Az LMP-t jobban szerette a média, mint az MDF-t.

 Az MDF az elmúlt években megszokhatta, hogy a balliberális sajtó kesztyűs kézzel bánik vele, sőt kifejezetten támogatja. Az elmúlt hónapokban ez megváltozott, főleg a szocialistákhoz közel álló média változtatott. A Bokros féle MDF-nek ugyanis csak balról volt elszívó ereje, a legtöbb idevándorló szavazat a szocialistákat gyengítette. A Fidesz közeli média az önállósodás első pillanatától támadja az MDF-t, ebben nem hozott változást a kampány. Az LMP-nek kedvezőbb volt a helyzete. A jobboldai média inkább elhallgatta de a legritkább esetben támadta, míg a baloldal közeli médiában is több volt a pozitív hang, mint az ellenséges.

 

Az LMP az érzelmekre is hatott üzeneteivel, az MDF csak az értelemre próbált

Az MDF miniszterelnök-jelöltje Bokros Lajos túlságosan a gazdasági elképzeléseire hegyezte ki üzeneteit. Mondanivalója az emberek eszére és nem az érzelmeire akart hatni. Dávid Ibolya a korábbi kampányokhoz képest háttérbe húzódott, így az általa képviselt érzelmeket is megmozgatni képes politikai stílus szinte teljesen hiányzott a párt kampánykommunikációjából. Az LMP-nek már a neve is az érzelmekre hat. Miközben a párt komolyan vette a szakpolitikai üzeneteket, kampányanyagainak képi világával, akcióival az emberek érzelmeit is megmozgatta.

Az LMP több és izgalmasabb szakpolitikai üzenetet tudott megfogalmazni

 

Az LMP kommunikációjában jól láthatóan meghatározottak voltak a legfontosabb üzenetek. A korrupciómentes közélet, a zöld gondolat, a szociális érzékenység, a családanyai szerep és a karrier összeegyeztethetősége, illetve egy új vidékpolitika a párt kampányagaiban is megjelenik. Ezzel szemben az MDF-nél nem voltak ilyen prioritások. Bokros a gazdaság és az államháztartás reformjáról beszélt, anélkül, hogy konkrétan célcsoportok számára is vonzó alügyeket határozott volna meg.

A baloldali, szociálisan érzékeny zöldpárt szimpatikusabb az embereknek, mint egy neokonzervatív erő

A neokonzervatív gazdaságpolitika szükségessége nem szeretem érzést kelt a választók többségében, főleg úgy, hogy Bokrosnak nem sikerült kihangsúlyoznia: az általa szorgalmazott reformoknak lesznek nyertesei, ezek pedig a középosztály, az adófizetők. Ezzel szemben az LMP ígéretei jóval szimpatikusabbak, ha úgy tetszik populistábbak voltak. Igazán nem bántottak senkit, sőt mindenkinek ígértek valamit.

Az LMP nem bakizott a kampányban, az MDF többször is.

Az LMP-nek nem voltak komoly bakijai a kampányban. Az MDF az idétlen jelölt videókkal napokig a nevetség tárgya volt a médiában, emellett az is komoly gúnyolódás tárgyát képezte, hogy a párt nem ismerte a választási törvényt, hiszen a közös MDF-SZDSZ jelöltek nem számítottak bele a budapesti listába, így azt majdnem el is bukta  a párt.

Az LMP használta az Internetet az MDF nem

Az LMP tisztában van a modern kampányeszközök hatékonyságával, kiválóan használja az internet nyújtotta lehetőséget, ezen belül kiemelten kezeli a közösségi médiát. Az MDF-nek is voltak próbálkozásai, ám ezek csak amolyan műkedvelő lépések voltak igazi átgondoltság nélkül. Elég csak az MDF honlapjára célozni, amely új és korszerű változata csak februárban váltotta fel a korábbi vállalhatatlan, elavult, öreges verziót.

Az LMP kreatívjai jobban sikerültek, mint az MDF-é.

A szenzációs televíziós MDF reklámot leszámítva az MDF kreatív anyagai jóval gyengébbek, unalmasabbak, üresebbek voltak, mint az LMP-é. Az LMP „Lehet más” koncepciója a smiley-val, az eredeti, érzelmekre ható, célcsoport központú fotókkal messze hatékonyabb volt, mint az MDF „Mindenki hozzáad valamit Magyarországhoz” szlogenje.

Az LMP meg tudta mozgatni a szimpatizánsait, az MDF nem.

Az LMP-nek mint alulról szerveződő mozgalomnak valóban lelkes és aktív szimpatizánsi tábora van, akiket könnyű volt mozgósítani. Az MDF vezetősége sokszor a párttagság ellenében vitt véghez stratégiai irányváltásokat, amelynek a következménye a kampányba bevethető aktivisták számának minimalizálódásához vezetett. Az LMP bátran be mert vállalni egy kampányzárót, ahol valós tömeg szórakozott együtt. Ehhez képest az MDF meg sem próbálkozott ezzel, hiszen nincs tömegbázisa, az egész kampány alatt 20-30 fős beszélgetéseket tudott csak szervezni.

Az MDF túl nagy szerepet szánt a miniszterelnök-jelöltek közti vitának

Az MDF úgy gondolta, hogy Bokros Lajos számos esetben (kiemelten a miniszterelnök-jelölti vitában) csillogtathatja majd vitakészségét, különös tekintettel a gazdasági kérdésekben való jártasságát. Orbán Viktor passzivitása azonban keresztülhúzta számításaikat, így Bokros hoppon maradt. Az LMP-t ez nem érintette negatívan, hiszen (korábban ebben a blogban mi bíráltuk emiatt a pártot) ők nem emeltek ki egy arcot sem a kampányban, sőt miniszterelnök-jelöltjük sem volt.

 

Címkék: mdf lmp

Share/Bookmark

Az Orbán-kormány ex-minisztere négy éve az első fordulóban simán nyerni tudott a Zala megyei Lentiben. Most a jelöltállítás körüli hercehurcát megelégelve függetlenként indul, és várhatóan nehéz perceket szerez Pintér László Fidesz-KDNP jelöltnek. A baloldalt az MSZDP önálló jelöltjének indulása oszthatja meg, de mindenképp érdekes meccsnek ígérkezik.
 

Share/Bookmark

Siklóson, az Összefogás Párt színeiben indul Mali Zoltán, Drávapiski korábban SZDSZ-es polgármestere, aki az uzsorások elleni fellépésével szerzett magának országos ismertséget. Mali jelenleg egy becsületsértési ügy miatt aggódhat – mentelmi jogáról lemondott – ez persze semmiség korábbi ügyeihez képest: ismeretlenek egyszer összeverték, illetve a Magyar Nemzet értesülései szerint 2002-ben kifosztott egy kocsmát. A kalandos politikai életút újabb fontos állomása lehet 11-e.

Share/Bookmark

A Fidesz új jelölttel vág neki a pécsi 2. választókerületnek, ahol Nagy Csabának van esélye legyőzni a polgármester-választáson. Szily Katalin polgármesterként alulmaradt, és a szocialista jelöltnek most sincs sok esélye – de a pártlista és az egyéni népszerűség különbsége érdekes lehet a baloldal következő évei szempontjából. A kiszivárgott Kubatov-beszéd biztosan szóba kerül az eredmények értelmezésekor.
 

Share/Bookmark

Kálmán András (MSZP) és Dorkota Lajos (Fidesz) meccse 2006-ban meglehetősen egyszerű volt, ha csak a második forduló eredményét nézzük. A szocialista polgármester 65-35-re páholta el kihívóját. Ez a mostani választáson akár kétesélyessé is teheti a meccset. Nagy kérdés, mi lett azóta az MDF és az SZDSZ összesen több mint 20 százaléknyi szavazójával.

Share/Bookmark

Budafokon idén új jelöltje van az MSZP-nek. Lendvai Ildikó négy évvel ezelőtti győzelme után idén nem vállalta a biztos bukást. A szocialisták helyette Dr. Szincsák Józsefet állították csatasorba, aki a második fordulóban fog vereséget szenvedni a fideszes Németh Zoltántól. A második fordulóba rajtuk kívül a Jobbik jelöltje, Dr. Staudt Gábor fog bekerülni.

Share/Bookmark

A négy éve az első fordulóban alulmaradt Bencsik János most bizonyíthat – Schvarcz Tibor szocialista egészségpolitikus idén nem méretteti meg magát. Bencsik Fideszes is, régóta regnáló polgármester, most bizonyíthatja, hogy négy évvel ezelőtti eredménye véletlen kisiklás volt csupán.
 

Share/Bookmark

Az ország egyik legmozgalmasabb helyi közéletével bíró városában, Esztergomban Meggyes Tamás polgármester szocialista kihívója, Winkfein Csaba, várospolitikai lépéseket állított kampánya középpontjába. A kampány viszonylag nyugodtan telt – semmi hír az utóbbi hónapokból felgyújtott autókról, családi balhékról – a helyieknek a kampány voltaképp nyugalmat hozott. Az önkormányzati cég állítólag szervezetten tépkedte a Jobbik és a többi versenytárs plakátjait, és a jobbikos lakossági fórumot is ellehetetlenítették. Ez azonban már édeskevés lehet az ott élők ingerküszöbéhez mérten.

Share/Bookmark

Csepel másik körzetében is győzött az első fordulóban az MSZP. Dr. Avarkeszi Dezsőnek idén erre nincs esélye, sőt a második fodulóban sem tudja majd megszorítani a Fidesz jelöltjét Németh Szilárdot. A bronz Hegedűs Tamás Mihályé (Jobbik) lesz.

Share/Bookmark

Második forduló lesz, a szocialista győzelem elmarad. Podolák György (MSZP) nem tudja megismételni 4 évvel ezelőtti győzelmét. 2006-ban már az első fordulóban örülhetett. Hiába erősebb az átlagosnál Csepelen az MSZP a győzelem Borbély Lénárdé lesz.

Share/Bookmark

Dr. Hiller Istvánnak négy éve nem kellett izgulnia, hiszen az első fordulóban megszerezte a győzelmet. Izgulnia az idén sem kell, hiszen a második fordulóban alul fog maradni a Fidesz jelöltjével, Földesi Gyulával szemben. A második fordulóban statisztál Balog Barna (Jobbik).

Share/Bookmark

Kispesten Burány Sándor az első fordulóban mandátumot szerzett 2006-ban. A szocialista politikus valószínűleg idén azzal is elégedett lenne, ha a második fordulóban sikerülne ez neki. Ám erre nagyon kicsi az esélye. Minden bizonnyal Dr. Tarnai Richárdé lesz a mandátum a második fordulóban, ahol kettőjük mellett Pősze Lajos (Jobbik) lesz a harmadik részvevő.

Share/Bookmark

Dr. Mester László itt tavaly már az első fordulóban nyerni tudott. Idén csupán arra lesz elegendő a szereplése, hogy kikényszerítsen egy másodikat, ahol Ughy Attila (Fidesz) hozni fogja a körzetet. A harmadik helyre Gönczöl András (Jobbik) fog befutni.

Share/Bookmark

A 26. számú körzetben hiába indítja az MSZP Simon Gábort, aki négy éve már az első fordulóban mandátumot szerzett, mert Kucsák László a Fidesz részéről minden bizonnyal legyőzi idén. Makai Tibornak a harmadik hellyel kell beérnie. Nem biztos, hogy lesz második forduló.

Share/Bookmark

Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi Mária a szocialisták jelöltjének nincs sok esélye Mátyásföldön a a körzetben Tirts Tamást váltó  Kovács Péterrel szemben. A harmadik helyre Vas Zoltán (Jobbik) futhat be.

 

 

Share/Bookmark

6 jelölt is összecsap a 17. kerületben. A pártok jelöltjei mellett Kovács István is nekivág a küzdelemnek függetlenként. Négy éve Riz Levente itt kikapott Alexa Györgytől. Most minden bizonnyal visszavág a vereségért. A harmadik hely sorsát nehéz megjósolni. Talán a Jobbik jelöltjének, Szilágyi Györgynek van erre a legnagyobb esélye.

Share/Bookmark

A 23. számú körzetben sem lesz meglepetés itt is a Fidesz nyer. László Tamás mögött a második helyen Dr. Hetyei László Antal szocialista jelölt végez, míg a Jobbiknak itt is a bronzérem jut.

Share/Bookmark

A másik Zuglói körzethez hasonlóan a 22. számúban is biztos befutó a Fidesz jelöltje. Kulcsár József Ferencet Tóth Csaba követi majd a második helyen. A harmadik hely ebben a körzetben is a Jobbiké lesz.

Share/Bookmark

A Fidesz jelöltjének, Dr. Papcsák Ferencnek nem okoz majd nehézséget a győzelem. A szocialista, Dr. Bárándy Gergely második helye is fogadható, míg a harmadik helyen valószínűleg a jobbikos Dr. Gyenes Géza végez.

Share/Bookmark

Véleményünk szerint az MSZP csak ebben a körzetben nyer Budapesten. A kerület polgármestere, Dr. Tóth József megelőzheti a Fidesz-KDNP jelöltjét, Spaller Endrét. A harmadik hely a Jobbiké lesz.

Share/Bookmark