Orbán Viktor a Heti Válasznak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy elképzelhető, hogy a Jobbik végez a második helyen a választáson. Ez a nyilatkozat egyértelmű szakítás a Fidesz korábbi politikájával, hiszen eddig Orbán megpróbálta eljelentékteleníteni a jobb térfélen feltűnő vetélytársakat, hangsúlyozva, hogy könnyen elveszett jobboldali szavazat lehet az, amit nem a Fideszre adnak.

A Jobbik mért támogatottsága ugyan most jóval az 5 százalék felett van, ugyanakkor kérdéses, hogy okos stratégiai döntés-e Orbán részéről a Jobbik jelentőségét még jobban megemelni, és azt jósolni, hogy a párt akár a második helyre is befuthat (ez számokban kb. 20-22 százalék körüli eredményt jelentene).

A Fidesz természetesen szeretné megakadályozni, hogy szavazói a Jobbikhoz pártoljanak, de azzal, hogy komoly erőként határozza meg Vonáékát, nem éri el célját, sőt valós, Fideszhez hasonló alternatívaként jeleníti meg.

Orbán nyilatkozatában a választás egyik kérdéseként azt is megfogalmazza, hogy az emberek mekkora jobboldali fordulatot szeretnének, megelégszenek a Fidesszel vagy a Jobbik kínálta radikálisabb útra vágynak? Ezzel Orbán ismét azt üzeni: a kormánnyal elégedetleneknek két egyenrangú választása van a Fidesz vagy a Jobbik.

Emellet persze arról is beszél, hogy azoknak a Fideszre kell szavaznia, akiket elborzaszt a Jobbik előretörése, de a pártelnök ezt igazán nem indokolja meg, a nyilvánosság számára az előbb említett üzenet marad az érdekesebb . Nehezen indokolható, hogy mit akart a Fidesz elnöke ezzel a nyilatkozatával. Ez számunkra inkább tűnik stratégiai hibának, mint átgondolt, logikus lépésnek.

Címkék: fidesz orbán viktor jobbik

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr301671898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása