A legutóbbi közvéleménykutatási eredmények alapján egyedül a Jobbik tudta növelni a támogatottságát az elmúlt hónapokban. A Szonda szerint a párt a biztos pártválasztók körében 12 százalékon áll. Mennyi lehet ez áprilisban?

Egyes jóslatok szerint a Jobbik minimum 15, de elképzelhető, hogy 20 százalék körüli eredményt fog elérni a választáson. Az EP választást megelőzően a közvéleménykutatók 6- 7-8 százalékra becsülték a párt támogatottságát, amelyből végül közel 15 százalék lett. Azaz a párt szavazóit könnyű alábecsülni, amelynek több oka is lehet. Ezek közül kiemelkedik a rejtőzködés, azaz, hogy a Jobbik szavazói nem árulják el valódi pártpreferenciájukat vagy elzárkóznak a válaszadástól.

Elképzelhető azonban az is, hogy a jelenleg mért támogatottságuk már közelebb áll a valóshoz, hiszen az EP választási siker óta a Jobbik már nem egy parlamenten kívüli apró radikális pártocska, hanem a harmadik legerősebb párt, amelynek támogatását már nem kell szégyellni a kérdezőbiztos előtt.

A Jobbik potenciális támogatottságát társadalom statisztikai úton, a párt potenciális célcsoportjának meghatározásával is le lehet vezetni. Elemzők abban egyetértenek, hogy a Jobbik előretörésének legfontosabb oka a párt tudatosan felépített cigányellenes politikája. Ki lehet erre, és a Jobbik egyéb nézeteire vevő? Minden attitűdvizsgálat azt mutatja, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság közel egyharmada tekinthető intoleránsnak bármi fajta mássággal szemben. Ez körülbelül 2,5 millió ember. Ők azok, akik komoly ellenérzéssel viseltetnek a magyarországi cigány lakossággal szemben is. Ez a 2,5 millió a Jobbik potenciális célcsoportja. Ha ennek csupán egyharmadát, 800-900 ezer embert meg tud győzni a párt, az 60 százalékos részvételnél 16-17 százalékot jelenthet neki.

Az Image Factory belső közvélemény-kutatást készített, amelynek eredményeképpen mi 13 százalékot jósolunk a Jobbiknak áprilisban  (a tippek 10 és 18 százalék között oszlottak meg). Lehet majd számonkérni.

Címkék: jobbik cigányellenes

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr621690232

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Küszöbön az MDF! 2010.01.21. 19:40:03

Közel fej-fej mellett áll az MSZP és a Jobbik a Forsense felmérése szerint.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.01.21. 18:06:15

2 közvéleménykutatási 'tapasztalatom'volt a közelmúltban.

1. Automatán hívott az Antall J. alapítvány, hogy felmérné, kit tartok alkalmas min.elnöknek: Bokros (így, elsőnek...), Mesterházy (y?), Orbán, Retkes, valaki más esetleg?
Vona nem volt lehetőség.
No, így rejtőzködnek a jobbikosok.

2. A szomszéd lány (16) mesélte, hogy felmérték őket az iskolában, az egyik kérdés volt, hogy segítene-e az utcán egy 'magyarnak', másik kérdés: 'cigánynak'. Ez utóbbira nemet választott, majd kérdésemre a magyarázata: mert félne, hogy fedezékből megtámadnák a a c. társai. Tehát félelemből.
Most akkor előítéletes, vagy nem?
Ennyire megbízhatóak a felmérések.

Mr.Csopi 2010.01.22. 11:06:52

Arról nem is beszélve, hogy az a 2,5 millió ember valószínűleg súlyozással keletkezett adat. De, ha így is van vajon ennek a valószínűsíthetően 2,5 millió embernek nem lehet saját tapasztalata "cigányügyben"? Vagy a konkrét megkérdezetteknek? A mintavételbe stb. ne menjünk bele.

Előítélet vagy tapasztalat ez itt a kérdés...

==T== 2010.01.23. 11:06:01

A lakosság 80 százaléka nem szereti a cigányokat, és főként azok körében erős a cigányellenesség, akik rendszeresen kapcsolatba kerülnek a cigányokkal (vagyis nem előítéletről van szó).
süti beállítások módosítása