Egy parlamentbe való bejutásért küzdő pártnak jól jön, ha elismert személyek a nyilvánosság előtt felvállalják szimpátiájukat. Az MDF esetében is jelzésértékű volt a nyilvánosságba bedobott nevek minősége, amellyel elsősorban az SZDSZ kiábrándult szavazóinak üzent a párt. Az elmúlt napokban azonban oda vezetett ez a kommunikációs stratégia, hogy szinte minden hír azzal foglalkozik: az MDF és SZDSZ közeledésének következményeként ki kerül majd fel a Fórum listájára. Ráadásul egyre több a cáfolat, hiszen a két legmeglepőbb név - Simó György és Simonyi András - is cáfolta politikai szerepvállalását. Lassan kezd az egész a „Gyurcsány Ferenc új miniszterelnököt keres társasjátékra” hasonlítani. Erre reagált a Facebook kezdeményezés, amelyben mindenki jelezheti, hogy ő nem lesz rajta az MDF listáján.

Ezzel párhuzamosan az MDF állandó problémája, a kibeszélő tagság is jelen van a médiában. A tapintható feszültségnek már komoly jelei is voltak, így Makay Zsolt nyilatkozatai vagy Lévai Zoltán elcsípett levele.

Ennél is komolyabb probléma, hogy az MDF és SZDSZ politikai marketing szempontból valóban pozitív és jól felépíthető együttműködése nincs kitalálva a nyilvánosságban. Hiányzik az üzenet, hogy ez a két rendszerváltó erő miért döntött a közeledés mellett, miért érdemes őket támogatni. A felületes szemlélődő azt láthatja a médiában megjelenő hírek alapján, hogy itt egy egyszerű deal született. Retkes Attilát meg néhány SZDSZ-ben maradt politikust az MDF megpróbálja bevinni a hátán a Parlamentbe (lásd HVG címlap), míg az MDF ezért cserébe számíthat az SZDSZ egykori szavazóinak egy részére és a párt helyi szervezeteire, meg egy-két jól használható jelöltjére.

Szintén nem előnyösek az MDF számára azok a nyilvánosságban megjelenő hírek, amelyek arról szólnak, hogy ki mennyiért vásárolja be magát a párt listájára. Ráadásul ezek a vádak nem előzmény nélküliek, hiszen 2006-ban a Tisztelet Társasága, míg most a Kapolyi féle MSZDP kapcsán találgat a sajtó.

Az MDF számára az elkövetkező hetek sorsdöntők. Muszáj lesz hitelessé tenni az SZDSZ-szel és eddig inkább a liberális oldalhoz köthető arcokkal való együttműködést, mert különben a média ízekre szedi a pártot. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy egy erős MDF nem érdeke sem a szocialistáknak, sem a Fidesznek, így az ő holdudvarukba tartozó média nem fog kesztyűs kézzel bánni a Fórummal. Nem beszélve az LMP-ről, amelynek lelkes online közössége erőteljesen támadja fő riválisuk szövetségi politikáját.

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr961692816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása