A Fidesz „word-artos” plakátjáról sok szó esett már, egy rakás helyen szapulták az igénytelennek tartott kivitelezést. Ha a plakát nem is nyit új fejezetet a vizuális kultúra történetében, legalább átjön az az egyetlen tőmondat, aminek át kell jönnie – tudniillik, hogy itt az idő.

Az MSZP legújabb budapesti plakátjain a designnal nincs nagy baj, igaz nem is kockáztattak vele sokat. Ugyanaz a piros-zöld színvilág, ami a 2005 őszi imázskampány óta jellemzi a pártot (leszámítva a tavaly nyári, retrós tipográfiájú, nyilvánvalóan a tinédzserkorú nyugdíjasokat megcélzó anyagokat). Az egyéni jelölteket népszerűsítő plakátok nem is rosszak, a jobb-rosszabb szlogenekkel együtt segítik a névfelismerést, és az ismerősség érzésének megteremtését. Hozzák a kötelezőt.

A legújabb fővárosi plakát azonban elég zavarba ejtőre sikerült. A szokásos háttér előtt rögtön három óriásarc is méregeti az autósokat és járókelőket. Jó kérdés, hogy a budapestiek hány százaléka azonosítja helyesen Mesterházy Attilát, Kovács Lászlót és Horváth Csabát néhány tizedmásodperc alatt, ameddig a tekintetük találkozik a plakáttal. Kovács László szerepeltetése önmagában is érdekes választás. A nem elég nagy betűkkel szedett szlogen, „otthonunk, Budapest” sem orientálja túlzottan a megcélzott polgárokat.

Ha az volt a cél, hogy az MSZP főváros melletti elkötelezettségét sugallják, sokkal konkrétabban kellett volna fogalmazni. Szavakkal és képekkel egyaránt.

Címkék: design mszp

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr71700945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Csopi 2010.01.25. 19:46:57

A kedvencem a jóképű Szabó Zoltán és az Európa balra van szlogen. Engem kevéssé érdekel merre van Európa, bár, ha ezzel azt üzenik: elmennek végre, akár Európába, áldásom rá. De kötve hiszem, hogy ezt üzenik, sajnos... Talán arra kellene rájönniük, hogy Magyarország merre van és kiknek kellett volna megfelelni, nem sikerült...
süti beállítások módosítása