Most, hogy már az MDF is eszmélt, és létrehozta kampány-RSS csatornáját, majdnem teljes a kép: minden esélyes pártnak van legalább 1 központi RSS feedje, kivéve az LMP-t (UPDATE: neki külön linkként nem jelzett atom feedje van). Persze gondolhatjuk, hogy az RSS csatornák a választások kimenetele szempontjából a sag schon tipikus esete, de szerintünk a részletekre is érdemes figyelni.

Az RSS csatornák színvonala, az ott megjelenő hírek mintha adnának valamilyen látleletet azokról a szervezetekről, amelyek versengenek a szavazatunkért. Hozzátesszük: a pártoknál e tekintetben csak az RSS meg mi, választók szerepeltünk rosszabbul - Google olvasóval összesen 60-an iratkoztak fel ezekre a központi hírekre. (Meghal az RSS?)

A Fidesz üzemszerűen működő kommunikációs gépezete egyértelmű és első ránézésre érthető üzenetekkel bombázza jelenleg 15 (GReader!) feliratkozóját. A közlendő első mondata is szerepel az RSS-ben, akit érdekel, továbbolvas. Átlagosan heti 38 üzenetük van.

Az MSZP vezeti a feliratkozottak listáját feedjére 26 fős Golvasós tömeg kíváncsi (és a heti hírek számában is vezetnek: 42), a hírek prezentálása itt már hagy kivánnivalót maga után: az egyszeri internetolvasó szkennelő például nehezen tájékozódik az olyan címekből, mint: "Emlékezzünk!"

Az MDF-nél hasonló a helyzet: a 13 G feliratkozó a heti 16 hírnek csak a címét kapja meg, sokszor azonban ebből nem derül ki egyértelműen, hogy van-e értelme a továbbolvasásnak, különösen, ha például csak annyit látunk: "Helyreigazítás".

A Jobbik RSS csatornák bőségével lát el minket. Ha kiválasztjuk mondjuk a "Közlemény" csatornát, ott 3 G feliratkozóval, heti 3 üzenettel és cím + teljes bejegyzésszövegekkel találkozunk. (Külön linkként nem feltüntetett fő csatornájuknak van ugyanakkor 40 feliratkozója és heti 7 üzenete.)

Az LMP-nek csak a blogjánál találtunk RSS feedet (atomot felkínál a böngésző), és a feliratkozás sem egyszerű (Google Readerhez például nem sikerült a megadott instrukciók szerint hozzáadni). Nem csak nekünk nem lehetett egyszerű: első és egyetlen G feliratkozóként ünnepelhettük magunkat a heti 1 üzenetet közvetítő csatornán. Igaz, korrekt címeket és teljes szöveget is kaptunk jutalmul.

UPDATE: Mint arra hunor76 felhívta a figyelmünket, atom feedje van a lehetmas.hu-nak, igaz, az oldalon nincs külön linkként feltüntetve. És annak valóban van 52 feliratkozója. Úgyhogy nincs minden veszve!

Címkék: internet

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr291708853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hunor76 2010.01.28. 18:09:07

lehetmas.hu/atom (a böngésző címsorában amúgy megjelenik az RSS ikon, ha kinyitod a lehetmas.hu-t)

van egy ilyen is (összes területi LMP blog aggregálva): pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_id=ff8a304a61bb802585b6d6f92685284d&_render=rss

kellemes olvasást! :)

hunor76 2010.01.28. 18:26:41

Ja, és az én statisztikám szerint a lehetmas.hu feedjének 40 olvasója van a Google Reader-en…

Az LMP blogja egyébként meg itt található: lehetmas.blog.hu/

nem kell sokat keresni, mert a lehetmas.hu címlap jobb hasábjában van egy doboz, ahova ki van vezetve – na mi is? – a blog feedje, igen :) vagyis ez: lehetmas.blog.hu/rss2

(a maga 82 GReader követője mellett elég szánalmasan mutat a többi párt RSS-e, ha egy kis önelégültséggel megjegyezhetem)

Image Factory 2010.01.28. 19:15:46

Frissítettük, köszi!
süti beállítások módosítása