Orbán Viktor évértékelője kapcsán is felmerült az az állandó kritika, hogy a Fidesz semmilyen konkrétumot nem mond jövendő kormányzati politikájáról, azaz hiányoznak a policy jellegű programpontok. Sokan azt is mondják, hogy ezzel semmi baj nincs, hiszen a világon sehol nem programokról vitáznak a pártok. Ez súlyos tévedés. A legtöbb fejlett demokráciában az USA-tól Németországig minden kampányban pontosan meghatározható, hogy mik azok a policy kérdések, amelyek egy-egy választás középpontjában állnak, és amelyekről vitáznak a szemben álló felek. (Obama az egészségügyi reformmal kampányolt, Blair annak idején az Education, Education szlogenre fűzte fel a kampányát). Magyarországon ma egy speciális helyzet van. A kormány megszorító intézkedései, a gazdasági válság és a nyilvánosságra került korrupciós ügyek úgy adják a Fidesz kezébe a kormányzás lehetőségét, hogy elég a kormányzati lépéseket kritizálniuk, a korrupciós ügyeken felháborodniuk. A Fidesz nagyon helyesen kerül minden kockázatot, mert a szocialisták alig várják, hogy lecsaphassanak valamelyik policy javaslatára (svéd nyugdíjmodell). A Fidesz ezzel a taktikával nem fog szavazatot veszíteni, hiszen a párt támogatóinak legalább egyharmada olyan alapon választja Orbán Viktor pártját, hogy a jelenleginél csak jobb jöhet.

Ki kényszeríthetné ki a Fideszből a konkrétumokat? A politikai ellenfelek próbálkoznak, de Orbán Viktor úgy tűnik, hogy nem akar vitázni velük, hiszen egy ilyen vitában komoly kockázat rejlik. Mi úgy gondoljuk, hogy a kampányzáró tradicionális vitát mégis hiba lenne visszautasítani, legalább a sokpárti vitán részt kellene vennie Orbán Viktornak (már ha megrendezik). Amennyiben nem megy el, úgy komoly presztízsveszteséget szenvedhet Orbán Viktor (úgy támadják, hogy nem tud védekezni), hiszen ezeknek a vitáknak hagyományosan igen magas a nézettsége.

A másik kényszerítő erő a média lehetne, ám a média polarizálódása, és az újságírók pártossága, illetve felkészületlensége miatt erre nem sok esély van. Orbán Viktor és a Fidesz vezető politikusai a baráti médiát kedvelik, az ellenfél médiáját kerülik, míg a kereskedelmi televíziók bulvár tematikájuk miatt nem igazán játszhatnak ebben szerepet. Az MTV közéleti műsorai lehetnek egyedül olyan fórumok, ahol a policy kérdések szóba kerülhetnek. A kérdés az, hogy a műsorvezetők mennyire lesznek kemények ezekben a helyzetekben. A tapasztalatok azt mutatják, ezeket a mérkőzéseket általában a Fidesz politikusai nyerik, mert a magyar műsorvezetők többsége elfogadja, ha az adott kérdésükre nem kapnak konkrét választ, visszakérdezni a legritkább esetben szoktak.

Címkék: fidesz

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr761741829

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Populizmus példatár 2010.02.09. 15:33:53

A NATO-radarral kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, ott nem lehet a lokátor, ahol az emberek nem akarják, hogy legyen. "Le kell ülnünk a NATO-val, és kell találnunk egy másik helyet" - közölte. A deviza alapú hitelekkel kapcsolatban Orbá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása