Ne osszák meg szavazataikat a jobboldali választók, egyéniben és listán is a Fideszt kell támogatni – ez volt Orbán Viktor ünnepi beszédének legfontosabb új üzenete. A beszédet sokan elemezték már, most csak egy, az idei kampány furcsa természetéről árulkodó szempontot emelünk ki.

A konkrétan a szavazásra buzdító, annak mikéntjéről szóló, olykor egészen direkten bemutatott és technikai útmutatást jelentő, utolsó kampányszakasz a választási küzdelmek véghajrájában, utolsó 2 hetében jellemző. A mozgósítás (angolul GOTV – Get Out The Vote) már csak emlékeztetés. Az üzenetek a nyelv által megengedett legegyszerűbbre redukálódnak, és már nincs helye meggyőzésnek, érveknek, vitának – „szavazz!”.

A Fidesz március tizenötödikéjében az volt a meglepő, hogy már most, egy hónappal az első forduló előtt már idáig jutottak. Ez azt mutatja, Orbánéknak továbbra sincs szükségük tartalmi állításokra, kampányukat elég a pozíciójukra („mi vagyunk azok, akik nem az MSZP és nem a Jobbik”) kihegyezniük. A versenytársak elhallgatása – az egyedül komolyan vett Jobbikot leszámítva – valóban a legjobb út lehet a kétharmadhoz.

Az MSZP is igyekszik szimpatizánsainak részvételi hajlandóságát fokozni, eközben pedig a kispártok számára ismerős problémákkal találja magát szembe. Láthatóan zavarja a szocialisták mozgósítási terveit, hogy fő ellenfeleik lényegében hozzájuk se szólnak. Ha nincs vita, nincs ellenségkép, a választók azon a bizonyos vasárnapon inkább a telekre mennek, mint a szavazókörbe, fél órát sorban állni.

Ezért – bár az MSZP-ben többeknél kiverte a biztosítékot - jó ötletnek bizonyulhat Gyurcsány Ferenc bevonása a kampányba. A kétségkívül megosztó ex-miniszterelnök hatékony lehet a törzsszavazók mozgósításában, és az MSZP-nek az ebből eredő támadható felületeket is érdemes lehet felvállalni. Mert a „Gyurcsányozás” kockázata tagadhatatlan a politikai középen, de a baloldali tartalék otthonmaradása még ennél is fájdalmasabb következményekkel járhat a szocialista párt számára.
 

Címkék: mszp fidesz

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr801844747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása