Korábban már írtunk arról, hogy az MDF és az LMP is elsősorban a kiábrándult szoclib szavazókat célozza meg. Ennek a következménye volt, hogy a nyilvánosságban a két párt többször egymásnak esett. Az MDF gazdaságpolitikai javaslatai miatt támadta az LMP-t, míg az LMP szociális érzéketlensége miatt esett neki az MDF-nek. Tulajdonképpen mindkét párt azon a területen támadta a másikat, amit a rivális gyenge pontjának érzett a szavazatszerzés szempontjából. Az LMP-től antiglobalista, multi ellenes kirohanásoktól sem mentes gazdaságpolitikai javaslatai rettenthetik el a szoclib szimpatizánsokat, míg az MDF-nek komoly emberjogi deficitje van, amire a populista, szegényellenes szociális kártya javaslata a legjobb példa. Az MSZP-t elutasító szoclib szavazóknak (ha csak a programokat veszi figyelembe) tulajdonképpen aközött kell döntenie, hogy az emberjogi vagy a gazdasági szempontokat helyezik előtérbe a választáson.

A két párt küzdelmében váratlan fordulatot jelent, hogy az LMP vállalkozik egy gazdaságpolitikai vitára. A párt nevében Scheiring Gábor szakszóvivő hívta ki Bokrost vitázni. A meghívóban már új típusú pozicionálást is bevezet az LMP, hiszen kettőjük vitáját közgazdász generációk csatájaként határozza meg.

A vita nem jön túl jókor Bokrosnak, hiszen az MDF miniszterelnök-jelöltjének előnyösebb lett volna a listavezetőkkel vitázni, hisz a gazdasági témákban valószínűleg ő lett volna a legfelkészültebb. Úgy tűnik azonban, hogy a csütörtökre összehívott listavezetői vita érdeklődés hiányában elmarad, így ha Bokros Lajos nem akar vita nélkül maradni, akkor kénytelen lesz ráfanyalodni az LMP-re. Ez pedig tipikusan egy olyan vitahelyzet lesz, amin Bokros keveset nyerhet, de sokat veszthet. Ha megnyeri a vitát, úgy csak beigazolódik szakértelme, és az az állítása, hogy az LMP-nek a gazdasági programja a leggyengébb pontja. Ellenben, ha Scheiring Gábor a Cambridge-i Egyetem doktorandusza jól szerepel, úgy arra mutathat rá, hogy az LMP programja is reális, kivitelezhető csak más úton járnak, mint Bokrosék.

Érdekes meccs lesz, ha az MDF belemegy, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy arra nagyon kicsi az esély, hogy mindketten bejutnak a Parlamentbe, így az ilyen viták döntő jelentőségűek lehetnek a két párt között hezitáló, megfontolt, iskolázott szavazói csoportoknál.

Címkék: mdf lmp

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr311899195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása