Nem hozott óriási meglepetést a választások első fordulója. A Fidesz valamivel kevesebb listás szavazatot kapott, mint amire számítottunk, de az egyéni körzetekben tartolt, így karnyújtásnyira került a kétharmadtól. Az 57 állva maradt körzetből a második fordulóban elhoz 56-ot vagy 57-et. A Jobbiknak nincs reális esélye egyéni győzelemre. Az MSZP igazán csak Tóth Józsefben bízhat, hiszen Szanyi Tibor minimális előnyt szerzett, amelyet ellenfele az átszavazó Jobbik szimpatizánsoknak köszönhetően valószínűleg le fog dolgozni a második fordulóban.
 
A Fidesznek elvileg csak attól kell félnie, hogy szavazói elkényelmesednek és otthon maradnak 25-én, de ismerve a párt mozgósító képességeit erre kevés esélyt látunk. A Jobbikot lefasisztázó Mesterházy Attila MSZP-je és a radikális párt között semmifajta együttműködés nem képzelhető el, míg az LMP sem fogja kockáztatni frissen megszerzett hitelét, hogy esetleges visszalépéssel keresztbe tegyen a Fidesz kétharmadának.
 
Az LMP szárnyalása kicsit váratlan. A közel 7,5 százalékos eredmény egy igazán jól megszervezett kampány gyümölcse. A pártnak most a beléje vetett hatalmas hitet kell meghálálni a politikájukat árgus szemekkel figyelő friss szavazóknak.
 
Az MSZP kampánya szinte semmit sem hozott a pártnak. A listán kapott 19,3 százalék mindenképpen kudarcként értékelhető. Hasonlóan kudarc a Jobbik 16,7 százalékos eredménye. A párt egyértelműen az ezüstre hajtott, de bebizonyosodott a radikális üzenetekre nagy tömegek csak a gazdaságilag leszakadó észak-keleten vevők a választók. A gazdaságilag fejlett Budapesten az LMP is megelőzte a Jobbikot, amely így is meghatározó erő lett, de az igazi áttörés elmaradt.
 
Az MDF sem okozott meglepetést. A párt utóbbi hónapokban érzékelhető vergődése most a rendkívül gyenge 2,65 százalékos eredményben realizálódott. A most kapott 135 ezer listás szavazat 18 ezerrel kevesebb, mint amit a tavalyi EP választáson kaptak. Ez a tény hűen tükrözi azoknak a ballépéseknek a sorát, amelyet a kiváló pozícióban lévő párt június óta elkövetett.
 
A ránk váró két hétben a versenyben maradt pártok minden bizonnyal a talpon maradt körzetekre összpontosítanak, de emellett az országos üzeneteket is megfogalmaznak majd. A Fidesz hangsúlyozni fogja: a választásnak nincs vége, még egy kis lépés kell ahhoz, hogy elérjék céljukat. Az MSZP a kétharmaddal való ijesztgetésre, a Kubatov logika elharapózásának rémképére építi majd kommunikációját. A Jobbik valószínűleg besegít ebbe, hiszen ebben most érdekközösség van a két párt között. Az LMP megpihenhet. Állva maradt jelöltjeik az esélytelenek nyugalmával készülhetnek, míg a pártnak a legfontosabb feladata az általuk képviselt ügyek szakpolitikai és kommunikációs előkészítése. Az LMP-t sürgeti az idő: ha nem mutat fel értékelhető akciókat az őszi önkormányzati választásig, akár kellemetlen meglepetés is érheti. Ha viszont marad a lendület és a kezdeményezőkészség ősszel még eredményesebben szerepelhet.

 

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr861913448

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Anti-MSZP 2010.04.12. 02:18:09

 A választás üzenete: csak ne az MSZP-t! A vasárnapi választás egyértelműen az MSZP-ellenes erők elsöprő győzelmét hozta. A választások első fordulója a Fidesz nagy győzelmét hozta. Nincs azonban győzelem vereség nélkül. A vasárnapi választások ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása