Az MDF önállósodása a polgári szövetségtől, elmozdulása a neokonzervatív gazdaságpolitika irányába, nyíltan felvállalt konfliktusa a Fidesszel, Bokros Lajos szerepvállalása, illetve a megmaradt SZDSZ "bekebelezése" az évek alatt sok meghatározó politikust távozásra késztetett a pártból. A Lakitelek munkacsoport robbantott először. Lezsák Sándor alig bírta leplezni csalódottságát a párt székházában, amikor 2004-ben az MDF bekerült az EP-be. Ő valószínűleg abban bízott, hogy az MDF elbukik, és akkor Dávid Ibolya is lemond. Ezt a kampányt még kampányfőnökként rendkívül jól menedzselte Gémesi György, aki 2006-ban már szembefordult az elnökkel. Sőt a két forduló között végig turnézta a médiát Dávid Ibolya politikájának kritikájával, így nem volt meglepő, hogy ő is távozott. Aztán következett az elhíresült Almássy ügy, akivel együtt szinte az egész IDF is lelépett a pártból. Együtt távozott a sokáig Dávid Ibolya legfőbb támaszának számító Hock Zoltán, az elnök asszonnyal már régóta konfliktusban álló Katona Kálmán, illetve a magyar közélet üde színfoltja, a Hockhoz hasonlóan újpesti kötődésű Pettkó András.

Az ő kizárásuk volt az utolsó csepp abban a bizonyos pohárban Boross Péternél, aki korábban is sokszor kifejtette nemtetszését, bár ezt sohasem a nagy nyilvánosság előtt, ő mindig tekintettel volt a pártra. Most sem kommentál, nem akar ártani a pártnak, csak csendben távozik.

Talán ő is tudja, hogy a párt szavazótábora teljesen kicserélődött. Talán azt is tudja, hogy a 2004-ben kezdődött irányváltás ugyanolyan létszükséglet volt az MDF számára, mint amikor a Fidesz liberális pártból pont az egykori MDF szavazótáborát elfoglalva lett konzervatív, nemzeti erő. Régi pozíciójában ugyanis mindkét pártnak meg lettek volna számlálva a napjai, az önállóság teljes elvesztése, a megszűnés fenyegette őket. Az MDF ezzel a stratégiával már három választást sikerrel vett, és a negyedik esélyeit sem befolyásolja egy cseppet sem, hogy a párt nagy öregje elköszönt a párttól. Sőt azoknak a választóknak a többsége, akik az MDF-re szavaznak majd 2010-ben talán sosem kedvelték igazán az egykori miniszterelnököt, maximum akkor, amikor Boross Péter a Nap-Kelte beszélgetésein a maga bölcs, visszafogott módján kritizálta a Fidesz, illetve Orbán Viktor politikáját.

Címkék: mdf

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr511701752

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dolgok, amiket illik utálni II. : Bonsai olajfa 2010.01.26. 14:00:44

Előzmény: Dolgok, amiket illik utálni I. : Hajítófa A másik dolog, mint ahogy előrejeleztem, tömény politika. Az MDF-SZDSZ kapcsolatról volna szó. Ez az a téma, amiről szinte kivétel nélkül mindenkinek rossz véleménye van mostanában, majdhogynem azt mo...

Trackback: Dolgok, amiket illik utálni II. : Bonsai olajfa 2010.01.26. 14:00:44

Előzmény: Dolgok, amiket illik utálni I. : Hajítófa A másik dolog, mint ahogy előrejeleztem, tömény politika. Az MDF-SZDSZ kapcsolatról volna szó. Ez az a téma, amiről szinte kivétel nélkül mindenkinek rossz véleménye van mostanában, majdhogynem azt mo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása