Nem történt jelentős változás két közvélemény-kutatás szerint az elmúlt hónaphoz képest. Mind a TÁRKI, mind a Századvég kutatása szerint minimálisan szűkült a különbség a Fidesz és az MSZP között. Érdekes a TÁRKI megközelítése, amely novemberhez képest vizsgálja az adatokat és eszerint 11 százaléknyi hátrányt dolgoztak le a szocialisták a biztos választók körében november óta.

Minden közvélemény-kutató többé-kevésbé egyetért abban, hogy a bizonytalanok körében nagyobb lehet az MSZP, mint a Fidesz tartaléka. Véleményünk szerint a Fidesz a teljes lakosság körében nem valószínű, hogy növelni tudná már a támogatottságát, de már azzal is biztos győztesei a választásnak, hogy majdnem minden harmadik magyar rájuk szavazna.

A Fidesz támogatottsága valamivel csökkeni fog áprilisig, a pártnak 30-31 százalékot jósolunk. Az MSZP szavazók a választás közeledtével aktívabbak lesznek. Mi a teljes lakosság körében 17-18 százalékos támogatottságot tartunk reálisnak. A Jobbik 8-9 százalékra lehet jó áprilisban. Ha ezt összeadjuk, 55-58 százalék jön ki.

Nagy kérdés a kis pártok eredménye: az MDF és az LMP támogatottsága megjósolhatatlan. Az MDF valamivel esélyesebb a bejutásra, de kizárt, hogy mindkét párt bejusson, mert ugyanabból a célcsoportból halásznak. Kettőjük együttes támogatását 5-6 százalékra tesszük a teljes lakosság körében. Kevesebb mint 1 százaléknyit kapnak a maradék pártok. A választáson a részvételt ennek megfelelően 61-65 százalékra becsüljük, azaz úgy gondoljuk, hogy a most a részvételét ígérő 4 millió emberhez további 800 000 -1 millió fog csatlakozni, amikor az urnákhoz kell járulni.

Címkék: közvélemény

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr51708033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása