A politikai kommunikációban néha nem az erőfitogtatás, hanem az őszinte segítségkérés a megfelelő eszköz. Erre bizonyíték az MDF akciója, amelynek keretében elismerték: nehezen gyűlik a kopogtatócédula Budapesten. Korábban több magabiztos nyilatkozott hangzott el a Fórum politikusaitól, elsősorban Bokros Lajostól arra vonatkozóan, hogy jól halad a cédulagyűjtés. A párt miniszterelnök-jelöltje mindig az elkövetkező hétre jósolta meg a szükséges mennyiséget, ám ígéretét sohasem váltotta be. Ezzel párhuzamosan a média tele volt kárörvendő írással, amelyek mindegyike arról szólt, hogy az MDF már a nulladik fordulóban elvérezhet.

Az MDF stratégái nagyon helyesen belátták: változtatni kell és a magabiztosság helyett az őszinteséget vállalták, amelynek a sajtóban megjelent hírek szerint meg is van az eredménye, hiszen komoly mennyiségű ajánlószelvényt kaptak a párt budapesti jelöltjei.

A stratégiaváltás már csak a párt speciális potenciális szavazóbázisa miatt is indokolt volt, hiszen az MDF-re szavazást fontolgatók többsége nem erőteljesen elkötelezett, hanem inkább töprengő, a jelenlegi politikából kiábrándult szavazó. Közülük sokan nem aktivizálták magukat az ajánlószelvény gyűjtési periódusban, az MDF-nek pedig a jelek szerint nem volt megfelelő mennyiségű aktivistája, hogy a rejtőzködő szavazókat becserkéssze. Most Dávid Ibolya hívó szavára azonban bemozdultak és könnyen lehet, hogy ez az akció sorsdöntő lehet az MDF számára.

Ha összegyűlik annyi ajánlószelvény, hogy budapesti listát tudnak állítani, és emellett a megyei listák többsége is meglesz, akkor az MDF nagyon valószínű, hogy bekerül a Parlamentbe. Attól a pillanattól kezdve, hogy a párt bejelenti: megvannak a cédulák, ugyanis egy új szakasz kezdődhet a kampányban. A rosszul kommunikált szövetségi politika, a belső botrányok és a kommunikációs bakik (videók a honlapon) után Bokros Lajosé lehet a főszerep és megfelelő stratégiával és kommunikációs akciótervvel vissza lehet hozni az "elveszett meccset". Ehhez természetesen hozzájárul a jelenlegi politikai klíma is, de a neokon gazdaságpolitikának, Bokros Lajos szakértelmének és Dávid Ibolya harcának van 5-10 százaléknyi szavazótábora Magyarországon, és ezt még Retkes Attila se tudja elrontani.

Címkék: mdf

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr331842091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása