Az Image Factory folytatja a pártok óriásplakátjainak elemzését. Az LMP hirdetése után az MDF plakátját elemezzük, amely szintén megosztott minket.

 „Az MDF választási plakát célját nem értem. Biztosan az én készülékemben van a hiba. Úgy tűnik az MDF profilt váltott. Politikai párt helyett átnyergelt a ruhákra. Az óriásplakát ugyanis nem sokban különbözik a nagy ruházati láncok, így a H&M, C&A hirdetéseitől. Idézhetnénk a 90-es választás Darvas Ivános SZDSZ választási reklámját egy kicsit módosítva. NeMDF, H&M. Na azért egy különbség van. A H&M plakátokon fantáziadúsabb beállításokon, izgalmasabb ruhákat láthatunk, szemben a Fórum plakátjával, ahol a srácok mind inget és unalmas színes pulóvert hordanak. Az összképet sállal akarták feldobni, amitől az egész minden természetességét elvesztette, és iszonyú modorossá vált. Milyen időjárásban hord az ember inget, vékony pulóvert és sálat?

De hagyjuk a fotót. Nézzük az üzenetet. Mivel akarja megfogni az MDF a választókat? Megtudjuk, hogy ők magyarok, demokraták és függetlenek. Az első állítás evidens, a második szintén, a harmadik azonban nehezen dekódolható. Mi az, hogy független? Kitől függetlenek? Ideológiailag függetlenek? Vagy a srácok a képen? Mit várnak ettől, főleg azok után, hogy éveken át korszerű konzervatív pártként próbálták eladni magukat? Mennyire hiteles ez? A választók tényleg azt várják, hogy egy párt független legyen? Vagy a szavazókra vonatkozik a jelző?

Nem sokkal meggyőzőbb a minőség szó beemelése a kampányba. Elcsépelt, közhelyes, fantáziátlan. Értem én mit akarnak ezzel. Azt az érzést akarják elültetni a választókban, hogy trendi dolog az MDF-t választani, mert ők minőséget kínálnak. Ez az üzenet, ezzel a képi világgal elsősorban a fiatalokat célozhatná meg, de egyrészt a képen látható srácok nem trendik (olyanok mint egy átlagos multinál a dolgozók jeans dayen), másrészt a párt kommunikációja és szereplői sem azok, sőt az MDF egyelőre nélkülöz mindenfajta olyan programpontot, amely speciálisan a fiatalokat szólítaná meg. Ráadásul ezeknek a trendi fiataloknak már van egy jobban preferált pártjuk, ha valami újra vágynak. Az LMP. Az sem igazán érthető, hogy miért a fiatalok vannak a célkeresztben a kampányban, hiszen az MDF-nek inkább a 30-50 év közötti generációra kellene koncentrálnia.”

„Csodálkozom, hogy a szélsőjobboldali sajtó nem csapott még le rá: a liberális, melegbarát SZDSZ ráerőltette üzenetét a színmagyar MDF-re. Hiszen a plakát azt sugallja: tele az ország helyes, szivárvány sálas, demokrata és független (szingli?, üzenet Mikola Istvánnak?) magyar fiúkkal. A liberális elveknek persze ellentmond, hogy a fiúk és lányok külön plakáton szerepelnek: nesze neked integráció és esélyegyenlőség.”

„Imázs-plakát, ami műfajánál fogva az azonosuláson áll vagy bukik. Optimizmus és tettrekészség tükröződik az arcokon, de a szereplők homogenitása annyira feltűnő, hogy nem tudom nem észrevenni. Nagyvárosi, fiatal, világos bőrű, középosztálybeli férfiak - ennél talán szélesebb célcsoportot is megcélozhattak volna. A fő attrakció a bal felső sarokban van elrejtve, miszerint ÚJ ez az MDF. Az átlós megoldás viszont nem a minőség érzetét kelti, hiába áll ott az egyelőre legfontosabbnak látszó kampány-hívószó. Azért nem rossz, összességében a "megyünk előre, és sikerülni fog" életérzés átjön.”

„A legutóbbi MDF plakátok (lásd pl. EP-választások) tipográfiai és elrendezésbeli átgondoltságához képest jelentős a változás. Egyedül a talpatlan betűalakot hagyták meg, de a betűcsalád ránézésre már más és a korábbi letisztult tipót most felváltotta a "kövérítsük már ki ami fontos" szemlélet (kedvencem az internetes címben az "mdf" hangsúlyozása), valamint a logó fehér hátterű alkalmazása. Persze minden relatív: a Fidesz hipnózis-wordarthoz képest az MDF elvégezte a photoshop tanfolyam első óráját, és árnyékol. Ha ezt, mármint a drop shadow-t nem számítjuk, az összhatás egy outlet tavaszi kollekciós kampányához hasonlít, ami városi fiatalokat akar megszólítani valamelyik stockfotó-adatbázisból vásárolt képpel. Mindez nem azt sugallja, de felmerülhet, hogy esetleg ráépítenek valamit (kiderül, kik ezek a képen?), de akkor is: plakát ügyben én az "Új MDF" helyett inkább a régit kérném vissza!”

„Az MDF  immáron a plakátjaiban is tudatosan a rétegpárt vonásait mutatja. S ez a réteg egyre kisebb. A nyár végi vagy őszi gay pride fesztiválhoz jobban illene plakátjuk. A városi, fiatal, szivárványszínű sálat viselő fiúk üzenete talán azt a kínos incidenst hivatott ellensúlyozni, mikor az mdf vezetői cikinek értékelték, hogy véletlenül (?) egy meleg bárban tartották megbeszélésüket. Nem, most felvállalják. Ami teljesen rendben is van, így tesz minden európai ember, de ez a parlamenti szerepvállaláshoz a kevésnél is kevesebb.”

Címkék: design mdf

Share/Bookmark

A bejegyzés trackback címe:

https://kampanyvan.blog.hu/api/trackback/id/tr731765953

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Feltörték Bokros levelezését 2010.03.04. 23:06:37

Dávid Ibolya szerint Bokros e-mailjének tartalma azért szivároghatott ki, mert feltörték a rendszert. Bokros állítólag feljelentést tesz.

Trackback: Megfejtettük az MDF-es plakátot!! 2010.02.18. 21:25:05

Valószínűleg benne vagyunk abban a 10 főben, akiknek ez sikerült Magyarországon. Ebből látszik, hogy az MDF kampánya csak az intellektüellek krémjének találódott ki. A Magyarinfo olvasói először tudhatják meg, mi a koncepciója az MDF rémplakátjainak. &...

Trackback: MDF kampánybakik & új plakát 2010.02.17. 18:46:48

Valami baj lehet az MDF székházának tájékán, mert az utóbbi időben, mintha nem találnák a helyüket a politikai porondon. Az utolsó jó húzásuk Bokros Lajos újrafelfedezése volt amiért, tegyük hozzá, elég nagy áldozatot hoztak. Az így kijelölt úton továb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hateznemigaz 2010.02.17. 17:57:29

eltűnt a kommentem vagy meg sem jelent? :S

hateznemigaz 2010.02.17. 18:47:48

@hateznemigaz: mindegy fölraktam külön blogba (:
süti beállítások módosítása